Министерството на околната среда и водите отпуска 390 млн. лв. на

...
Министерството на околната среда и водите отпуска 390 млн. лв. на
Коментари Харесай

МОСВ отпуска 390 млн. лв. на общини за екологично чист градски транспорт

Министерството на околната среда и водите отпуска 390 млн. лева на общини за закупуването на екологично чисти транспортни средства за градския превоз. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос относно мерките за възстановяване качеството на атмосферния въздух с екологичен публичен превоз, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Това е нова процедура, обвързвана с превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух. Тя цели запазване на околната среда посредством възстановяване характерностите на транспортните средства, обслужващи публичния превоз - подмяна на остарелите и амортизирани транспортни средства с нови, отговарящи на нормативните стандарти за нездравословни излъчвания. Ще се подпомогне закупуването и доставката на нови модерни екологични електрически транспортни средства на публичния превоз, което ще докара до понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха, понижаване на шума и вибрациите и доста икономисване на сила.

Могат да се закупят електрически рейсове, тролейбуси и трамвайни мотриси, както и станции за зареждане.

Допустими бенефициенти по процедурата са общини с нарушено качество на атмосферния въздух,в партньорство с общинско предприятие/дружество, което дава услуга по публичен транспорт на пасажери на територията на съответната община - Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

Индикативната стойност на безплатна финансова помощ е 390 млн. лева

По думите на Димов е заложено повторното оповестяване на процедура " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух ", която е обвързвана с битовото отопление. Индикативната стойност на безвъзмездната финансова помощ е 80 млн. лева и е ориентирана към спомагателен брой общини с нарушено качество на атмосферния въздух. Предприемането на дейности по оповестяването на процедурата следва да се извърши след приемане на първи предварителни резултати от пилотната процедура, което ще разреши да се подсигурява реализиране на оптимален резултат от използването на ограниченията в този предпочитано нуждаещ се от финансова поддръжка бранш, съгласно министъра.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР